Trends in de bouw: 2022
Jaarlijks ontstaan er in de wereld nieuwe ontwikkelingen die zich doorvertalen naar trends in verschillende sectoren in onze samenleving, zo ook in de bouw. Van prijsstijgingen binnen de sector tot innovatieve, duurzame bouwmethodes. In deze blog zetten we de belangrijkste trends van 2022 in de bouw voor je op een rijtje.
#1 Stijgende prijzen van bouwmaterialen
We kunnen er niet omheen, de prijzen van bouwmaterialen zijn de afgelopen jaren ontzettend gestegen en dit zal ook in de nabije toekomst blijven gebeuren. Hier zijn verschillende redenen voor, waaronder een oplopend tekort aan bouwmaterialen en de gestegen prijzen voor de benodigde grondstoffen. Door deze prijsstijgingen kan (ver)bouwen al gauw aan de dure kant zijn, maar gelukkig zijn er altijd mogelijkheden om de kosten te beperken. Lees onze blog en vind een (voordelig) overzicht van bouwmaterialen.
Let op: wanneer je een (ver)bouwproject wilt starten, kun je een offerte krijgen voor bijvoorbeeld over een half jaar. Echter kan een aannemer geen vaste prijzen met je afspreken wat betreft de bouwmaterialen. De prijzen kunnen namelijk fluctueren in deze periode.
#2 (Her)gebruik van oude of gerecyclede materialen
De hoge prijzen van bouwmaterialen en het feit dat grondstoffen opraken, heeft geleid tot een nieuwe trend in de bouw. Steeds vaker nemen mensen de stap om gebruikte of gerecyclede materialen te hergebruiken. Er zijn diverse manieren om bouwmaterialen te hergebruiken of van gerecyclede materialen weer nieuwe materialen te maken. Ga in gesprek met je aannemer en ontdek samen wat werkt voor jouw (ver)bouwproject.
#3 Duurzaam bouwen en wonen
Duurzaam bouwen en wonen is een thema dat de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden. Collectief gaan we aan de slag om door middel van duurzaam bouwen en wonen schade aan het milieu te beperken en klimaatdoelen te behalen. Zonnepanelen, duurzame bouwtechnieken, woningen van het gas af en nog veel meer valt onder de trend van duurzaam bouwen en wonen. Benieuwd naar de opties voor duurzaam (ver)bouwen? Ga in gesprek met je aannemer en leer meer over de mogelijkheden.
#4 Groene daken
Ze zijn steeds vaker te zien in Nederland: groene daken. Deze groene daken, ook wel sedumdaken of ecodaken genoemd, zijn daken met daarbovenop vegetatie. De vegetatie zorgt voor een levende, groene laag op jouw dak. Groene daken helpen wateroverlast voorkomen door vertraagde afvoer van water, zorgen voor koeling van je woning in de zomer en zijn een fijne plek voor planten, vlinders, bijen en vogels. Ze brengen dus voordelen voor zowel het milieu als voor jou met zich mee. Verder gaan sedumdaken goed samen met zonnepanelen, een combinatie van de twee levert veel rendement op.
#5 Isolatie met hennep
Tegenwoordig is het mogelijk om een woning te isoleren met hennep, wat afkomstig is van de hennepplant. Voor deze isolatiemethode worden de sterke hennepvezels van de plant gebruikt, deze zijn gemakkelijk te verwerken tot hennepwol. Hennep-isolatie heeft verschillende voordelen:
- Hennepvezels bevatten geen eiwitten. Hierdoor heeft dit materiaal geen chemische behandeling nodig tegen schimmels en bacteriën.
- Hennepvezels hebben een sterke vochtregulerende werking.
- Hennep-isolatie is 100% natuurlijk en de vezels zijn volledig recyclebaar.
- Hennep-isolatie is geluidswerend.
Echter, een nadeel van hennep-isolatie is wel dat hennepvezels kwetsbaar zijn voor overmatig vocht. Vochtige locaties zijn dus niet geschikt voor het gebruik van hennep-isolatie.
#6 CPO
In 2022 zien we ook een groter wordende interesse in het fenomeen van CPO-bouwen. Doordat de huidige woningmarkt meer vraag dan aanbod kent, gaan mensen op zoek naar nieuwe manieren om een woning te laten bouwen. CPO-bouwen is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij je samen met je toekomstige buren een stuk grond koopt en daar een aantal huizen bouwt. CPO-bouwen is onafhankelijk van een woningbouwvereniging of projectontwikkelaar, jij hebt de regie over jouw woning én wijk. Meer weten over CPO-bouwen? Lees onze blog en ontdek of een CPO-bouwproject iets voor jou is.