Bouwmaterialen: een (voordelig) overzicht
De prijzen van bouwmaterialen zijn flink gestegen de laatste jaren. Zowel een oplopend tekort aan bouwmaterialen als de gestegen prijzen voor de benodigde grondstoffen dragen bij aan deze prijsstijgingen. Voor zowel opdrachtgevers als aannemers een vervelende situatie. Gelukkig zit je niet vast aan één materiaalsoort. Het kan voordelig zijn om te kijken naar diverse materialen en daarbij behorende bouwmethodes. In dit artikel geven we je een overzicht van voordelige bouwmaterialen en -methodes* en vertellen we meer over alternatieven om toch voordelig uit te komen.
Verschillende soorten materialen en bouwmethodes
Een woning (ver)bouwen kan met diverse materialen en er kan daarbij ook gebruik gemaakt worden van verschillende bouwtechnieken. Hieronder lees je welke (voordelige) bouwtechnieken er bestaan en welke materialen gebruikt kunnen worden:
- Traditioneel bouwen is een bouwmethode waarbij de woning volledig op de bouwplaats wordt gebouwd. Voor deze bouwtechniek worden vaak zware materialen, zoals beton gebruikt. Ook al is beton over het algemeen een voordelig materiaal, door de zwaarte van het materiaal kunnen arbeidskosten wat hoger liggen.
- Houtskeletbouw kan goedkoper zijn dan traditionele bouw met zwaar beton. Dit komt doordat hout een lichter materiaal is, waardoor arbeidskosten en transportkosten lager liggen dan bij betonbouw. Toch kan het houten materiaal prijzig zijn, afhankelijk van het soort hout. Een tip is dus om je goed in te lezen over verschillende houtsoorten en de prijzen.
- Prefab bouwen wordt steeds populairder. Het is een bouwmethode waarbij materialen vooraf in een loods of andere werkplaats tot elementen worden gemaakt. Later worden deze elementen vervoerd naar de woonlocatie. Op locatie wordt het gehele huis al geplaatst of daar in elkaar gezet. Prefab bouwen is een voordelige bouwmethode en je kunt voor allerlei bouwmaterialen kiezen.
- Strobouw is een oude bouwmethode, maar er komt steeds weer meer belangstelling voor. Het is een milieuvriendelijke en gemakkelijke bouwtechniek. Daarbovenop komt dat de kostprijs van stro laag ligt, terwijl het wel een hoge isolatiewaarde oplevert.
- Containerwoningen zijn de laatste jaren ook steeds meer in trek. Containerwoningen hebben een voordelige productie en het is een goedkope manier van wonen. De container is in principe de basis van de woning. Let er wel op dat je goede isolatiematerialen nodig hebt voor een containerwoning.
- Tiny houses zijn tegenwoordig ook erg in trek. Het zijn kleine huisjes, dus minder materialen zijn hiervoor nodig. Een bouwmateriaal dat veel wordt gekozen voor tiny houses is hout. Het kan dus voordelig zijn om een tiny house te laten bouwen in plaats van een ‘normale’ woning.
- Bamboe is een geschikt en erg goedkoop materiaal om mee te werken wanneer je een woning bouwt. Het materiaal is duurzaam en groeit ook nog eens snel, waardoor het dus zo betaalbaar is geworden.
Het gebruik van alternatieve materialen
Soms hebben we al bepaalde materialen in gedachten die we willen gebruiken voor het (ver)bouwen. Houd er echter wel rekening mee dat de meeste materialen altijd wel te vervangen zijn met een alternatief. Een duur houtsoort kun je vervangen door een goedkopere houtsoort. Of kies bijvoorbeeld voor kunststofleidingen in plaats van stalen. Let er wel op dat je ook naar de totale levensduurkosten van alternatieve materialen moet kijken. Als een materiaal uiteindelijk niet lang meegaat, dan brengt dit natuurlijk ook weer kosten met zich mee om het te vervangen. Ga in gesprek met je aannemer over de mogelijkheden van alternatieve materialen.
Hergebruik van bouwmateriaal
Mensen kiezen er bij verbouwingen ook wel eens voor om materialen van hun woning te hergebruiken. Het hergebruiken van bouwmaterialen is natuurlijk stukken goedkoper dan alle materialen nieuw kopen. Daarbovenop komt nog dat wanneer je aan bepaalde materialen in huis gehecht bent, je ze zo toch kunt behouden. Nog een pluspunt: bouwmaterialen hergebruiken is natuurlijk hartstikke duurzaam. Maar niet alleen voor verbouwen is het hergebruiken van materialen mogelijk. Wanneer je een nieuw huis wilt bouwen, kun je overwegen om te kijken naar tweedehands of gerecyclede materialen.
Materiaalprijzen: soms pakt het anders uit
Wanneer je nu een offerte aanvraagt, kan de prijs van het materiaal hoger zijn als de bouw over een half jaar past start. Of misschien wel lager als het meezit. Goed opletten: de offerte die je nu krijgt, is niet volledig definitief wat betreft materiaalkosten. Dit komt doordat aannemers niet meteen de materialen kopen wanneer de bouw pas een paar maanden later begint. Het is belangrijk dat je hier vanaf weet, dus ga hierover in gesprek met je aannemer.
*We hebben gekeken naar de prijs en het voordeel op het moment van schrijven. Prijzen fluctueren dagelijks, dus wij adviseren altijd zelf de huidige prijzen nog even te checken.