Houd rekening met deze onverwachte kosten al voor je verbouwing start
Een goede voorbereiding is het halve werk – het mag misschien overkomen als een cliché, maar bij een verbouwing is het meer dan waar. Pak je die verouderde keuken of wens voor een aanbouw aan, dan komt er een hoop op je af. Van het selecteren van de juiste aannemer tot een kostenplaatje opstellen. Hoe weet je zeker dat je genoeg budget hebt voor jouw project, inclusief een verborgen gebrek of andere onverwachte kostenpost? Lees hieronder enkele veelvoorkomende kosten om al rekening mee te houden vóór je begint.
1. Onverwachte kosten door bouwvoorschriften
Bouwvoorschriften zijn aan verandering onderhevig, bijvoorbeeld door nieuwe inzichten over veiligheid of duurzaamheid. Doordat je bij een woningrenovatie moet voldoen aan bepaalde richtlijnen, kan het zijn dat je meer moet betalen dan je in eerste instantie dacht. Zo kunnen huidige elektrische of sanitaire voorschriften afwijken van een paar jaar geleden. Laat daarom altijd een offerte maken door een specialist op dit gebied. Zo heb je een duidelijk overzicht van wat er moet gebeuren – en of dit voor extra kosten zorgt.
2. Onverwachte kosten door (onaangename) verrassingen
Helaas weet je niet altijd wat je aantreft wanneer je begint met het verbouwen van je huis – zeker niet als het al een oudere woning is. Denk bijvoorbeeld aan beschadigde ondervloeren, waterschade, ongedierte, asbest of problemen met de elektriciteit. Houd daarom altijd extra budget vrij voor als jouw verbouwproject groter - en daardoor eventueel duurder - uitpakt dan vooraf gedacht.
3. Onverwachte kosten door vergunningen
Eigenaar van een woning zijn betekent niet altijd dat je er alles mee kunt doen. Zo dien je rekening te houden met het bestemmingsplan of zelfs een (beschermd) stadsgezicht. Bij een renovatie vraagt de overheid om bepaalde vergunningen. Dit vraagt niet alleen om extra tijd om deze administratie af te handelen, maar ook om extra kosten. Vaak heb je een omgevingsvergunning nodig, maar in sommige gevallen ook een bouwvergunning. Controleer goed welke je precies nodig hebt of laat je adviseren door een aannemer.
4. Onverwachte kosten door gebrekkig bouwwerk
Tijdens het renoveren van je huis kan het voorkomen dat je gebrekkig bouwwerk tegenkomt. Een eerdere bewoner van je huis heeft misschien zelf wat geklust, met alle gevolgen van dien. Het is aan te raden om dit slordig uitgevoerde bouwwerk direct aan te pakken. Zo voorkom je dat het later problemen oplevert – en tegen die tijd misschien meer kosten met zich meebrengt.
5. Onverwachte kosten door bouwmaterialen
De prijzen van bouwmaterialen zijn de laatste jaren flink gestegen. Een oplopend tekort aan bouwmaterialen en gestegen prijzen voor de benodigde grondstoffen dragen beide bij aan deze prijsstijgingen. Voor zowel opdrachtgevers als aannemers een vervelende situatie. Houd er daarom rekening mee dat de prijs die je vandaag ontvangt misschien niet overeenkomt met de prijs wanneer de verbouwing over enkele maanden start.
Gelukkig zit je niet vast aan één materiaalsoort. Het kan voordelig zijn om naar diverse materialen en daarbij behorende bouwmethodes te kijken. Je leest er alles over in dit artikel.
Onverwachte kosten opvangen: zet geld opzij
Creëer altijd een buffer van 5 tot 10% waarmee je onvoorziene kosten kunt opvangen. Zo voorkom je dat je – met pijn in het hart – concessies op je oorspronkelijke bouwplan moet doen. Het mag dan een cliché gezegde zijn, maar hij blijkt toch keer op keer te kloppen: een goede voorbereiding is écht het halve werk.