CPO-bouwen: zo ziet het proces eruit
CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. CPO-bouwen is een vorm van bouwen waarin je gezamenlijk met een collectief een wijk met woningen laat bouwen. Deze vorm van bouwen wordt steeds populairder in Nederland. Eerder schreven we een blog over CPO-bouwen. Daarin las je niet alleen de voor- en nadelen, maar ook handige tips voor CPO-bouwprojecten. In dit artikel duiken we juist wat meer in het proces van CPO-bouwen. Wat zijn de stappen die je moet ondernemen om tot een succesvol CPO-bouwproject te komen? Lees snel verder en leer er meer over.
Stappenplan CPO-bouwen
Je hebt de beslissing gemaakt om te starten met een CPO-bouwproject. Maar waar begin je mee en hoe ziet het proces er precies uit? Wij hebben de stappen voor je op een rijtje gezet.
Stap 1: een geschikte locatie vinden en inschrijven
Voordat je écht aan een CPO-bouwproject kunt beginnen, is het vinden van een geschikte locatie van belang. Over het algemeen worden locaties voor CPO-bouwprojecten vrijgegeven door een gemeente, woningbouwcorporatie of particulier. Meestal organiseert een van deze partijen informatieavonden met informatie over de kavels die vrijkomen. Zo kun je je oriënteren en ontdekken of de locatie bij je past. En ben je helemaal weg van de plek? Dan is er de mogelijkheid om je in te schrijven.
Stap 2: jullie vereniging oprichten
CPO-bouwen doe je niet alleen, maar met een (grote) groep van andere geïnteresseerden. Er moeten veel beslissingen gemaakt worden en het is daarom verstandig om een vereniging op te richten. Zorg ervoor dat iedereen evenveel stemrecht krijgt in deze vereniging, zodat beslissingen op een eerlijke wijze gemaakt worden.
Stap 3: ga op zoek naar een bouwadviseur
De kans bestaat dat niet iedereen in het CPO-collectief verstand heeft van bouwen en de processen die daarbij komen kijken. Ga dus samen op zoek naar een bouwadviseur die jullie kan adviseren over de processen en benodigdheden. Zo’n adviseur vind je bijvoorbeeld via BIEB of BuildingCommunity.
Stap 4: een architect werven
Het ontwerp van jullie woningen is natuurlijk ontzettend belangrijk. Bij CPO-bouwprojecten krijgen jullie hier ook veel vrijheid in. Jullie bepalen hoe de wijk en woningen eruit komen te zien. Werf een architect die jullie wensen kan omtoveren tot een sterk ontwerp.
Stap 5: vergunning aanvragen
Zodra het ontwerp klaar is, is het tijd om de omgevingsvergunning aan te vragen. Dit doe je bij de gemeente waar de locatie van het bouwproject zich bevindt. Zowel architecten als aannemers kunnen je ondersteunen bij de omgevingsvergunningaanvraag.
Stap 6: de juiste aannemer vinden
Een aannemer neemt veel lasten en stress weg op gebied van het realiseren van jullie CPO-bouwproject. Met de kennis en expertise van een aannemer krijgen jullie de zekerheid dat het bouwen van het CPO-project soepel en georganiseerd verloopt. Ontdek de vele BouwGarant-gecertificeerde aannemers op onze website en vind een aannemer die bij jullie past.
Stap 7: laat het bouwen beginnen!
Ontwerp? Check. Omgevingsvergunning? Check. Aannemer gevonden? Check! Nu breekt het moment aan dat de bouw van jullie CPO-project daadwerkelijk van start kan gaan. Zorg ervoor dat jullie actief aanwezig zijn bij de bouw. Een tip is om één projectleider of aanspreekpunt in de groep aan te wijzen waar de aannemer mee kan schakelen en communiceren. Verder is het om regelmatig avonden te organiseren waarin jullie updates delen en stemmen over beslissingen. Zo blijft iedereen betrokken.
Stap 8: genieten van jullie nieuwe wijk & woningen
Het kost nogal wat tijd en energie, maar dan heb je ook wat! Een CPO-bouwproject kan een aantal jaar duren, dus geduld is een schone zaak. Maar wanneer het project eindelijk staat, kunnen jullie eindelijk genieten van de nieuwe wijk en terugblikken op een intensieve en (hopelijk) geslaagde periode.