12 vragen die je altijd aan je aannemer moet stellen
Ga je (ver)bouwen? Dat kost je een hoop geld en tijd. Wil je voorkomen dat het bouwproject duurder uitpakt dan voorzien, onnodig veel stress oplevert of niet helemaal naar wens verloopt? Stel dan deze 12 vragen aan je (potentiële) aannemer.
1. Moet ik zelf iets doen voordat ik de eerste keer met mijn aannemer afspreek?
Voordat je een aannemer belt, kun je het beste al je plannen op papier zetten. Wat heeft prioriteit? En wat kan er eventueel later gebeuren? Hoe zien je budget en voorlopige planning eruit? Heb je dit allemaal op een rijtje, dan kom je tijdens het eerste gesprek met de aannemer een stuk verder.
Ook handig: check of de aannemer die je op het oog hebt is aangesloten bij BouwGarant. Zo weet je zeker dat hij de juiste opleidingen en verzekeringen heeft, voldoet aan strenge kwaliteitseisen én is aangesloten bij de Geschillencommissie.
2. Is een offerte aanvragen bij u gratis?
Goed om even te checken, want sommige aannemers brengen kosten in rekening voor het uitbrengen van een offerte. Dit is toegestaan, mits ze het van tevoren vermelden.
3. Kan ik al mijn wensen aan u voorleggen?
Als het goed is, antwoordt je aannemer ‘graag’ op deze vraag. Want voor aannemers is het moeilijk werken als ze niet precies weten wat mensen willen. Alles begint dus met een open en eerlijk gesprek met je aannemer over je wensen én je budget.
4. Kan ik u al bij het ontwerpproces betrekken?
Het is slim je aannemer al in de ontwerpfase aan te haken. Vaak wordt bij het ontwerpen geen rekening gehouden met informatie van leveranciers en regelgeving. Als een ontwerp later niet blijkt te kloppen, is het lastig om nog wat te wijzigen. Je aannemer kan zorgen dat er een ontwerp ligt dat later daadwerkelijk uitvoerbaar is.
5. Kunt u helpen mijn huis zo duurzaam mogelijk te maken?
Aannemers adviseren je graag over duurzame oplossingen en verbeteringen voor de bouw of verbouwing. Tip: sluit je een Verbouw- of Nieuwbouwgarantie af, kies dan meteen voor een Energie Prestatie Garantie. Daarmee krijg je de zekerheid dat de beoogde besparing daadwerkelijk wordt gehaald én dat de werkzaamheden goed en deugdelijk worden uitgevoerd.
6. Met welke partijen werkt u samen?
Aannemers werken samen met een heel netwerk van bedrijven, zoals metselaars, timmerlieden en dakdekkers. Zij weten precies wat ze aan elkaar hebben en werken onderling als een geoliede machine. Doorgaans is het daarom niet handig om zélf bedrijven te vragen. Hoewel je daarmee denkt te besparen, pakt het per saldo uiteindelijk vaak duurder uit.
7. Is mijn planning realistisch?
Waarschijnlijk heb je niet of nauwelijks ervaring met (ver)bouwen, waardoor het lastig is om een realistische planning te maken. Een aannemer kijkt graag met je mee. Houd er rekening mee dat er na het eigenlijke bouwen nog een hoop werk kan volgen, zoals schilderen, laminaat leggen en gordijnen ophangen.
8. Welke materialen gaat u gebruiken?
Het is goed om in het aannemingscontract vast te leggen welke materialen de aannemer gaat gebruiken, zodat hier later geen gedoe over kan ontstaan. Dit contract is sowieso erg belangrijk. Jullie leggen er onder andere in vast wat de aannemer precies gaat doen, hoeveel dit kost, wat de start- en opleverdatum is en of er ontbindende voorwaarden gelden.
9. Wat gaat het mij precies kosten?
Dit is een brede vraag die je moet uitsplitsen in meerdere vervolgvragen. Zoals: wat valt er allemaal binnen de aanneemsom? Is mijn budget realistisch voor mijn plannen? Zijn er stelposten en is er kans op meerwerk?
10. Hoeveel moet ik aanbetalen?
Een aannemer moet materiaal inkopen voordat hij begint, dus is het logisch dat hij om een aanbetaling vraagt. Gangbaar is 10 procent vooraf en 10 procent na de oplevering, met tussendoor een aantal termijnen die afhankelijk zijn van de grootte van het project. Betaal nooit te veel vooruit, dat brengt risico’s met zich mee.
11. Welke betaaltermijnen hanteert u?
Vooral bij grote projecten is het normaal dat in termijnen wordt betaald. BouwGarant adviseert aannemers en opdrachtgevers om de betalingen gelijk te laten lopen met de voortgang van het project.
12. Kunt u mij op de hoogte houden van de vorderingen?
Natuurlijk kan de aannemer dit. En dat zal hij ook doen! Immers: hoe meer contact jullie hebben, hoe kleiner de kans op fouten of misverstanden. Het is ook goed om dagelijks te kijken bij de bouwwerkzaamheden. Zo blijf je van alles op de hoogte en kunnen eventuele misverstanden direct in de kiem worden gesmoord.