Zelf je nieuwe huis (laten) bouwen: hierop moet je letten
Zelf je ideale woning laten bouwen. Voor steeds meer mensen is het een droom die werkelijkheid wordt. Als zelfbouwer ontwerp en bouw je met hulp van een aannemer en eventueel een architect de woning die helemaal past bij jouw smaak en wensen. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan vertellen we je graag over de 7 dingen waarop je moet letten als je zelf een nieuw huis laat bouwen.
#1 Doe grond(ig) onderzoek
Tenzij je al grondbezitter bent, moet je waarschijnlijk nog een bouwkavel kopen. Heb je de ideale lap grond gevonden? Doe dan eerst grondig onderzoek. Heeft de kavel echt een woonbestemming? Is de grond schoon en bouwklaar? Kijk ook kritisch naar de ligging, grootte en vorm van de kavel. Zo weet je zeker dat het geschikt is voor jouw droomhuis.
#2 Ken de (vergunnings)regels
Het telefoonnummer van de gemeente ken je waarschijnlijk gauw genoeg uit je hoofd. Het is namelijk de gemeente die een bouwvergunning moet geven voor je plannen. Houd daarom bij het opstellen van die plannen rekening met de gemeentelijke bebouwingsvoorschriften. Daarin staat onder andere wat de maximale hoogte en diepte van je woning mag zijn. Soms ligt er ook een beeldkwaliteitsplan met regels voor de bouwstijl en kleurkeuze.
#3 Weet wat je wilt
Zelf een huis laten bouwen is een goede training in keuzes maken. Je moet over zóveel dingen beslissen. Dat keuzeproces wordt gemakkelijker als je vooraf goed de tijd neemt om je wensen op papier te zetten. Wat voor woning wil je, in welke stijl, met hoeveel kamers? Wil je een woonkeuken of serre? Moet de woning sleutelklaar of casco worden opgeleverd?
Houd bij je plannen rekening met de toekomst. Wie weet komen er nog kinderen, of moet het huis juist oudedagproof zijn. Als je je woonwensen op een rij zet, kun je het best beginnen met de belangrijkste eisen. Komt het einde van je budget te vroeg in zicht, dan heb je in ieder geval de meest essentiële dingen kunnen realiseren.
#4 Schakel hulp in van de pro’s
Laat je zelf een huis bouwen, dan is de aannemer doorgaans het startpunt waarmee alle plannen worden doorgesproken. Vaak wordt er ook een architect aangehaakt, die jouw wensen bekijkt en op basis daarvan een ontwerp maakt.
De aannemer voert de bouw uit. Kies je voor een aannemer die is aangesloten bij BouwGarant? Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een betrouwbare partij. Met de Nieuwbouwgarantie ben je verzekerd tegen de financiële risico’s van een eventueel faillissement van de aannemer of wanneer er gebreken zijn die niet worden opgelost. Dat geeft rust.
Het is belangrijk de afspraken met zowel de aannemer als de architect goed op papier te zetten. Dit voorkomt onduidelijkheid of vervelende situaties achteraf.
#5 Breng de kosten in kaart en regel de financiering
Omdat een woning laten bouwen waarschijnlijk de grootste investering is die je ooit gaat doen, mogen een paar tips over geld niet ontbreken. Naast de kosten voor de grond en de bouw zelf, moet je ook rekening houden met kosten zoals:
- Aanleg van nutsvoorzieningen
- Aanleg van bestrating en tuin
- Bouwrente (dat is een vergoeding voor de kosten die de aannemer maakt voordat je in het huis woont)
- Leges voor de bouwvergunning.
Bekijk met je bank hoeveel je maximaal kunt – en wilt – lenen. Het geld uit de hypotheek wordt in een bouwdepot bij de bank gezet. Dat is het potje waaruit je de bouw betaalt.
#6 Blijf betrokken bij de bouw
Zelf een huis laten bouwen kost best veel tijd. Misschien combineer je het met een drukke baan of een jong gezin. Hoe lang de bouw ook duurt of hoe druk je ook bent: zorg ervoor dat je altijd betrokken blijft. Neem regelmatig een kijkje op de bouwplaats en las vaste contactmomenten in met je aannemer. Door erbij te blijven, weet je zeker dat de bouw geheel naar wens verloopt.
#7 Houd het toekomstplaatje voor ogen
Oei, daar is ineens die tegenslag! Een probleem met de bodem, of een dak dat veel te laat wordt geleverd. Dit soort dingen horen er echt bij als je zelf een huis laat bouwen. Wat je op dat moment het beste kunt doen? Rustig blijven en vertrouwen houden, want geen enkel probleem is onoverkomelijk.
Beeld op lastige momenten even in dat jij over een tijdje het zonnetje in je nieuwe huis bent. Dat plaatje helpt je beslist door de lastige momenten heen!