Van oude boerderij tot modern droomhuis

Op een jaar of tien na heeft Simon zijn hele leven in dezelfde woonboerderij in Achthuizen gewoond. Hij is er zelfs geboren! De boerderij heeft daarom veel emotionele waarde voor Simon en zijn vrouw Marja. Toch vraagt een plek met zoveel geschiedenis en karakter ook om onderhoud en aanpassingen.

Simon en Marja besloten om hun geliefde woonboerderij een nieuw leven te geven, met een modern karakter. Samen met aannemersbedrijf Jumelet stortten ze zich in een groots verbouwingsavontuur. Het resultaat? Een prachtig, toekomstbestendig droomhuis. We delen hun ervaringen en geven tips voor wie zelf plannen heeft om een boerderij te verbouwen.

Meerdere wegen te bewandelen

Het verbouwen van een (woon)boerderij is altijd maatwerk. Grofweg zijn er drie verschillende manieren om dit aan te pakken, elk met hun eigen voor- en nadelen:

  1. Slopen en opnieuw beginnen: Soms is het beter om alles opnieuw op te bouwen. Dit geeft de mogelijkheid om de woning volledig naar wens in te richten en van de modernste technieken en materialen gebruik te maken.
  2. Renoveren, verbouwen en vernieuwen: Deze optie biedt ruimte om oude elementen te behouden en te combineren met moderne toevoegingen.
  3. Huidige staat behouden: Bij deze keuze worden zoveel mogelijk originele details behouden. Dit is een interessante optie voor wie een sterke nostalgie voor het oude karakter van de woning heeft.

 

Voor Simon en Marja gaf verbouwen en vernieuwen de perfecte balans. “Alles was aan vervanging toe”, vertelt Simon. “We wilden hier blijven wonen, maar dan op zo’n manier dat we hier oud kunnen worden.”

Levensloopbestendig wonen

Voor Simon en Marja was het essentieel om een woning te creëren waar ze nog lang van kunnen genieten. Dit betekent dat ze extra aandacht besteedden aan duurzaamheid en toegankelijkheid, om hun huis toekomstbestendig te maken. Denk aan maatregelen als isolatie en een herindeling van de kamers.

Stap voor stap naar een woonboerderij op maat

Bij het verbouwen van een (woon)boerderij komen veel uitdagingen kijken. Oude boerderijen hebben vaak problemen zoals een versleten dakconstructie, slechte isolatie en een verzakte fundering. Een grondige voorbereiding is daarom essentieel, zoals het verdiepen in de constructie. Simon en Marja schakelden een BouwGarant-aannemer in, om de bouwkundige staat van de woning goed in kaart te brengen en te zorgen dat alles naar wens werd uitgevoerd.

Het belang van ervaring en flexibiliteit bij de aannemer

Een verbouwing van deze schaal vraagt om ervaring en flexibiliteit. Door de keuze voor BouwGarant-aannemer Jumelet konden Simon en Marja bovendien vertrouwen op extra garanties en zekerheden. Dat gaf rust en vertrouwen dat het project ook bij tegenslagen op schema zou blijven.

De voordelen van tijdelijk wonen op het bouwterrein

Zo konden ze het proces van dichtbij volgen en dagelijks communiceren met de aannemer en vakmensen. Acht maanden lang bivakkeerden ze op het bouwterrein, en hun ervaring was uiteindelijk alleen maar positief. Deze nabijheid gaf hen niet alleen de kans om betrokken te blijven, maar zorgde er ook voor dat ze snel konden inspelen op onverwachte situaties en beslissingen.

Het thuisgevoel vasthouden

Ondanks alle moderne toevoegingen, kozen Simon en Marja ervoor om karakteristieke elementen van de oude boerderij te bewaren. Dit zorgt ervoor dat hun nieuwe droomhuis nog steeds aanvoelt als het vertrouwde thuis van vroeger. Aannemer Tonnie Jumelet vertelt hierover: “Wat ik zelf heel erg mooi vind, is de keuken. We hebben daar ook nog geprobeerd een element van de oude boerderij te handhaven.”

Extra zekerheid met een garantie

Een betrouwbare aannemer kiezen is stap één. Maar misschien wil je toch extra zekerheid voor jouw verbouwproject. Sluit dan een Verbouwgarantie af. Daarmee ben je verzekerd tegen de grootste financiële risico’s - zoals bijvoorbeeld het faillissement van je aannemer. Zo blijf je zorgeloos bouwen aan jouw droomproject met de zekerheid van BouwGarant.

Luister ook de podcast