Soepele oplevering nieuwbouw of verbouwing: tips
Is jouw nieuwbouwhuis of verbouwing op een haar na af? Dan sta je waarschijnlijk te popelen jouw nieuwe of vernieuwde woning in gebruik te nemen. Maar voordat je dit kunt doen, is er nog één belangrijk moment: de oplevering. Welke stappen doorloop je hiervoor? En hoe zorg je dat de oplevering zo soepel mogelijk gaat?
De oplevering stap voor stap
Stap 1: de aankondiging
De aannemer vertelt je dat hij bijna klaar is om de nieuwbouwwoning of verbouwing op te leveren.
Stap 2: jouw reactie
Na de aankondiging van jouw aannemer, is het aan jou als opdrachtgever om in actie te komen. Doe je niks? Dan accepteer je de oplevering stilzwijgend. Dat is niet zo handig. Want wat als jouw aannemer ergens een steekje heeft laten vallen? Plan daarom samen met jouw aannemer een datum in voor de oplevering.
Stap 3: de opleverkeuring
Op de dag van de oplevering controleer je samen met de aannemer of al het werk volgens afspraak is uitgevoerd. Je loopt alle elementen van de verbouwing zorgvuldig na. Zijn er gebreken of beschadigingen? Heeft de aannemer de juiste materialen gebruikt? Doen gas, water en licht het? Je kunt deze opleverkeuring zelf doen, of met hulp van een expert. BouwGarant biedt opleverkeuringen in samenwerking met Keurhuis Nederland. Je controleert de woning of verbouwing dan samen met de aannemer én een onafhankelijke deskundige.
Stap 4: het proces-verbaal van oplevering
Oeps: jij of de expert ziet een flinke kras op het raam. En de aannemer heeft niet de juiste tegeltjes gebruikt voor jouw badkamer. Dit soort gebreken en beschadigingen noteer je in het proces-verbaal van oplevering (formulier in pdf), ook wel opleverrapport genoemd.
Stap 5: de oplevering
Dan is het zo ver: de oplevering. Vooral bij nieuwbouw is dit een feestelijk moment, want je krijgt nu de sleutel. Maar het is ook een juridische gebeurtenis. Teken je het proces-verbaal van oplevering, dan betekent dit dat je de woning aanvaardt – met uitzondering van de opleveringsgebreken. De aannemer is verplicht eventuele gebreken en beschadigingen binnen een redelijke termijn te repareren. Met de oplevering draagt de aannemer de aansprakelijkheid voor de woning aan je over. Ontstaan er ná de oplevering gebreken? Dan ben je hier dus zelf aansprakelijk voor.
Tips voor een soepele oplevering
1. Lees de algemene voorwaarden
Aannemers kunnen in hun algemene voorwaarden afspraken vastleggen rondom de oplevering. Bijvoorbeeld over een schadevergoeding bij te laat opleveren. Het is dus belangrijk de kleine lettertjes te lezen.
2. Weigeren van oplevering
Is jouw nieuwbouwwoning of verbouwing nog lang niet af en ben je het dus niet eens met de oplevering? Dan kun je de oplevering weigeren. Let op: je doet dit schriftelijk. Zet op papier dat de oplevering nog niet heeft plaatsgevonden en waarom niet. Je geeft de aannemer de kans jouw huis binnen een redelijke termijn opleveringsklaar te maken. Onder deze verklaring moet ook jouw aannemer zijn handtekening zetten.
3. Neem een bouwkundige mee naar de oplevering
Waar moet je nu precies op letten bij de oplevering? Als je zelf niet zo veel bouwtechnische kennis in huis heeft, kan dit best lastig zijn. Daarom is het verstandig een onafhankelijke bouwkundig expert in te schakelen, bijvoorbeeld via BouwGarant. Zo’n deskundige weet precies waarnaar hij moet kijken.
4. Loop de meer- en minderwerklijst na
Op de meer- en minderwerklijst staan alle werken die tijdens het bouwproces zijn toegevoegd of afgevallen. Voor extra werk moet je vanzelfsprekend bijbetalen en bij minder werk krijg je geld terug. Bij de oplevering check je of dit allemaal volgens afspraak is gedaan.
5. Denk aan de verzekering
Vaak is een bouwwerk tijdens de bouw verzekerd door de aannemer. Die verzekering vervalt bij de oplevering. Zorg er dus voor dat je jouw woning tijdig zélf verzekert. En als het huis door de verbouwing flink in waarde stijgt, dan wijzig je jouw opstalverzekering. Zo voorkom je onderverzekering.
6. Geef een feestje
Is alles rond? Organiseer dan een housewarming of verbouwparty. Vergeet natuurlijk niet de aannemer uit te nodigen.