Klushuis: zelf doen of uitbesteden?
Overweeg je een klushuis te kopen of heb je de sleutels zelfs al in handen? Dan sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan met die sloophamer. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zelf doen, maar sommige klussen kun je beter uitbesteden. Hoe bepaal je wat zelf doet en waarvoor je het beste een aannemer inschakelt? We helpen je op weg.
Waarom zou je een aannemer inschakelen bij een klushuis?
Mensen met een klushuis steken vanzelfsprekend graag de handen uit de mouwen. Maar slechts weinig mensen kunnen echt álles zelf doen. Sommige klussen vereisen zoveel technische kennis en vaardigheden, daar heb je eenvoudigweg een expert voor nodig. Bovendien kan een aannemer je ontzorgen als er heel veel dingen tegelijk moeten gebeuren of wanneer je tijd tekort komt.
De volgende 7 punten kun je in de regel het beste uitbesteden:
#1 Bouwkundig rapport laten opstellen
Veel hypotheekverstrekkers eisen een bouwkundig rapport van de kluswoning. Dat rapport stel je niet zelf op, daar schakel je een bouwkundig ingenieur voor in. Hij controleert de bouwkundige staat van je huis. Met dat rapport in handen, weet je meteen wat er allemaal aan het huis moet gebeuren.
#2 Planning maken
Een klushuis is meestal véél werk. Wil je dit enorme project soepel laten verlopen? Dan is een goede planning noodzakelijk. Een aannemer weet als geen ander wat een logische klusvolgorde is, kan de kosten inschatten en ziet snel of jouw tijdplanning haalbaar is. Best handig dus om je bouwplanning samen met een aannemer te maken.
#3 Elektra aanleggen
Structurele aanpassingen van je huis, zoals het aanleggen van elektra, moeten aan bepaalde bouwnormen voldoen. Doen ze dat niet? Dan kun je weer opnieuw beginnen. Het is dus verstandig om hier een expert voor in te schakelen. Bovendien: een klein foutje bij het aanleggen van de elektra kan groot gevaar opleveren.
#4 Installaties: meterkast en cv-ketel
Net als bij elektriciteit moeten installaties, zoals de meterkast en de cv-ketel, aan bepaalde normen voldoen. Logisch: als deze installaties niet perfect zijn, leveren ze gevaar op. Met hulp van een deskundige voorkom je problemen.
#5 Betonvloer storten
Zelfs fanatieke klussers laten het storten van een betonvloer vaak liever door een aannemer doen. Onder andere omdat er leidingen in de vloer liggen die niet allemaal direct met het beton in aanraking mogen komen.
#6 Muren stuken
Hoppa, dat muurtje stuken we wel even. Toch? Waarschijnlijk niet. Stuken is écht een vak apart. Het aanmaken van gipsmortel, op de juiste manier aanbrengen van de stuclaag en vervolgens reien, messen, sponzen en pleisteren… Dat heb je niet zomaar in de vingers.
#7 Badkamer, toilet of keuken betegelen
Het betegelen van een badkamer, toilet of keuken doen veel mensen zelf. Maar hoe frustrerend is het als je, na al die noeste arbeid, jarenlang tegen een nét niet waterpas betegeld muurtje aankijkt tijdens het douchen? Met hulp van een vakman loop je dat risico in ieder geval niet.
Wil je voorkomen dat je klushuis uitloopt op een klusdrama? Bedenk dan goed welke klussen je leuk vindt én waar je goed in bent. Voor de overige werkzaamheden zoek je een aannemer. Dit scheelt tijd, frustratie en uiteindelijk vaak geld. Waardoor je eerder kunt genieten van je – bijna helemaal met eigen handen! – opgeknapte klushuis.