Je huis verduurzamen? Vermijd deze 5 valkuilen
Duurzame woningen: dat is waar we met z’n allen naartoe moeten. Zo dragen we niet alleen ons steentje bij aan het behoud van de planeet, maar besparen we ook nog eens kosten. Sterker nog, je huis stijgt hierdoor zelfs in waarde. Maar waar begin je? Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je in en vermijd deze 5 valkuilen!
Valkuil 1: Eindeloos wachten op budget
Verduurzamen klinkt duur. Maar heb je er echt zo’n groot budget voor nodig? Niet altijd. Sommige aanpassingen zijn uiteraard een investering, maar er bestaan ook energiebesparende maatregelen waar je (bijna) geen geld voor nodig hebt. In de eerste aflevering van onze podcast vertelt Gwen Jansen van Milieu Centraal dat je door de thermostaat een graadje lager te zetten en de deuren in huis dicht te laten al snel honderden euro’s bespaart. Ook LED-lampen kunnen een uitkomst zijn. Je kunt vandaag dus nog beginnen met verduurzamen!
Valkuil 2: Focussen op het grote - en het kleine vergeten
Wie het kleine niet eert… Als je denkt aan verduurzaming, denk je misschien al snel aan grote maatregelen. Een warmtepomp heeft bijvoorbeeld een enorme impact - in onze podcast hoor je er alles over - maar het is ook goed om aandacht te besteden aan de kleinere zaken. Zitten er nog kieren of naden langs je ramen en deuren? Vul die dan eerst eens op met tochtstrips of ander isolatiemateriaal. Dat scheelt je al een hoop! Een snelle truc van Gwen: ga voorzichtig met een klein vlammetje (bijvoorbeeld van een aansteker) langs alle ramen. Als het vlammetje wappert, tocht het. Zo weet je precies waar nog wat extra materiaal nodig is.
Valkuil 3: Geen gas, maar ook geen zonnepanelen
Ben jij al van het gas af? Dan is het slim om meteen ook zonnepanelen aan te schaffen. Als je dit niet doet, valt je elektriciteitsrekening waarschijnlijk een stuk hoger uit dan je denkt. En ja, zonnepanelen zijn een investering, maar op de lange termijn zorgen ze ook weer voor een hoop besparing. Je verbruikt minder energie én het is fijn voor je portemonnee. (Tip: combineer je zonnepanelen met een sedumdak voor extra rendement!)
Valkuil 4: Verduurzamen zonder isoleren
Hetzelfde geldt voor isoleren. Je woning kan dan wel gasvrij zijn, maar zonder goede isolatie, ben je opnieuw erg veel elektriciteitskosten kwijt. Zonde! Om problemen met vocht in huis te voorkomen, begin je altijd met het aanleggen van vloerisolatie. Daarna werk je naar boven toe en ga je verder met de muurisolatie. Je maakt het geheel af met dakisolatie; hier bespaar je uiteindelijk ook de meeste kosten én energie mee.
Valkuil 5: Geen subsidies aanvragen
Wist je dat de overheid subsidies verleent voor de verduurzaming van huizen? Het is dus slim om hier ook echt gebruik van te maken. Zo krijg je bijvoorbeeld bedragen die je helpen een warmtepomp te kopen, zonnepanelen aan te schaffen of je isolatie te bekostigen. Op de website van Milieu Centraal lees je om welke subsidies het precies gaat en hoe je ze kunt aanvragen.
Wil je meer tips, informatie en inspiratie voor jouw (ver)bouwproject? Volg onze podcast dan op Spotify en mis nooit meer een nieuwe aflevering!