Een tiny house bouwen: iets voor jou?
Tiny houses, een term die je tegenwoordig steeds vaker voorbij ziet komen. Maar wat zijn tiny houses precies en waarom wordt de vraag naar deze huisjes steeds groter? En nog belangrijker: is een tiny house iets voor jou? In dit artikel lees je meer over wat tiny houses zijn, voor wie ze geschikt zijn en welke bouwmethodes gebruikt worden voor tiny houses.
Wat is een tiny house?
Zoals de naam al verklapt, is een tiny house een klein huis. Het is een volwaardig, vrijstaand huis met een maximaal vloeroppervlak van 50 vierkante meter. Een flink stuk kleiner dan de gemiddelde ‘normale’ vrijstaande woning dus. Verder wordt wonen in een tiny house ook wel gezien als een speciale levensstijl: minimalistisch leven.
Voor welke mensen zijn tiny houses perfect?
‘Voor mensen die bewust willen wonen en hun ecologische voetafdruk willen verkleinen,’ geeft aannemer Tineke Munniksma van Scheenstra B.V. als een van de belangrijkste redenen om in een tiny house te gaan wonen. Verder zijn tiny houses geschikt voor mensen die op zoek zijn naar goedkoper bouwen én leven. Maar ook wanneer je dichterbij de natuur wilt staan, is een tiny house perfect.
De voordelen van een tiny house
Doordat je in een tiny house kleiner woont, heb je minder ruimte voor extra spullen die je in een groter huis wellicht wel zou hebben. De kleinere ruimte stimuleert mensen zo om ‘bewuster’ te leven. Het is daardoor een stuk duurzamer wonen vergeleken met grote huizen. Zo hoef je bijvoorbeeld tijdens koude periodes maar een kleiner oppervlak te verwarmen. Verder staat minder spullen gelijk aan minder afval. Daarnaast is de prijs ook een groot voordeel. ‘De prijzen voor normale huizen zijn tegenwoordig erg duur aan het worden. Een tiny house is over het algemeen een stuk goedkoper dan een normale vrijstaande woning,’ legt Tineke uit.
De nadelen van een tiny house
‘Wonen in een tiny house is zeker niet voor iedereen weggelegd. Het is natuurlijk heel erg klein,’ vertelt Tineke. Verder kan het verkrijgen van een permanente omgevingsvergunning voor een tiny house een lange procedure zijn. Daarnaast ben je ook erg afhankelijk van de gemeente en of er locaties beschikbaar zijn waar tiny houses gebouwd mogen en kunnen worden.
Bouwmethodes van tiny houses
Tiny houses worden op verschillende manieren gebouwd. Zo kunnen ze op traditionele manieren gebouwd worden, net zoals normale woningen. Maar ook met de bouwmethode prefab bouwen. Prefab bouwen heeft twee mogelijkheden. De eerste is het gehele huisje in de loods bouwen en later op locatie plaatsen. De tweede mogelijkheid is om delen van het huis kant en klaar te maken en op de locatie in elkaar te zetten. Ga altijd goed in overleg met je aannemer over welke bouwmethode het beste bij jouw wensen past.
Tips van de aannemer: tiny house bouwen
‘Zorg ervoor dat je een aannemer kiest die goed weet waar hij het over heeft,’ zegt Tineke, ‘dat is zo belangrijk. Verder moet je goed weten hoe de gemeente erin staat en of ze locaties hebben voor tiny houses. Zijn het tijdelijke locaties of permanente locaties? Belangrijk om te weten. Daarnaast moet je zelf ook weten waar je het over hebt. Niet iedereen heeft nog ervaring met het bouwen van tiny houses namelijk.’ Ben je klaar om te stap te maken? Zoek een aannemer die bij je past op onze website en verwerkelijk jouw dromen!
Kort samengevat, ben je op zoek naar een duurzame en minimalistische levensstijl, wil je je ecologische voetafdruk verkleinen, dichterbij de natuur staan én wil je kosten besparen? Dan is een tiny house wellicht een geschikte woonoplossing voor jou!