Een monumentale woning met energielabel A+++

Het klinkt misschien als een onmogelijke klus: een monumentale woning energieneutraal maken. Toch kreeg Auke onverwachts de kans om deze uitdaging aan te gaan. Hij kocht een eclectische villa in Hilversum, dat voor het laatst in de jaren '70 verbouwd was. Samen met CMD Bouw & Onderhoud BV transformeerde hij het pand uit 1885 tot een toekomstbestendig (t)huis, zonder verlies van de charme en geschiedenis. Benieuwd hoe ze dat samen hebben gerealiseerd? Lees snel verder en bekijk de video.

Het stond al jaren op Auke’s radar: de eclectische villa in Hilversum. Tijdens zijn dagelijkse rondje met de hond liep hij er altijd langs en droomde ervan ooit eigenaar te worden. Hoewel hij inmiddels in Laren woonde, greep hij direct zijn kans toen de villa te koop kwam. Het pand, dat sinds de jaren ’70 niet meer was verbouwd, verkeerde in slechte staat. “Het was vochtig, muf en zwaar gedateerd. Niet bewoonbaar in die staat”, vertelt Auke. Hij en zijn vriendin Julie zagen ondanks dat alles wel de potentie en besloten de uitdaging aan te gaan.


Een jaar van voorbereiding ging vooraf. Als Rijksmonument was de villa gebonden aan strenge regels, ook op het gebied van verduurzaming. Toch stonden energiezuinige maatregelen vanaf het begin centraal. “De charme trok ons meteen aan, maar we wisten dat het geen eenvoudige klus zou worden”, vertelt Auke. Zelfs de aankoop- en verkoopmakelaar waarschuwde: "Pas op met wat je wil doen, want niet alles is toegestaan."  

En ja, de renovatie bracht de nodige verrassingen met zich mee, zoals rotte balken en het schilderwerk dat veel meer werk vergde dan verwacht. Een van de grootste uitdagingen was het isoleren van de buitenschil. De oude verflagen moesten volledig verwijderd worden om vochtophoping te voorkomen. “Er zaten zoveel lagen verf op, het was echt een enorme klus”, vertelt aannemer Chris van CMD Bouw & Onderhoud BV. “Daarnaast bleken de balken in de vloer rot te zijn. Uiteindelijk was dit een meevaller, omdat we hierdoor beton mochten storten. Iets wat in eerste instantie niet mocht bij dit monumentale pand.”  


Ook het marmer in de hal zorgde voor een uitdaging: “Om de energienorm te halen, moest er vloerverwarming onder worden aangelegd. Probeer dat marmer maar eens netjes terug te krijgen nadat het eerst verwijderd is. Dat was een bijzonder nauwkeurige klus,” aldus Chris. Daarnaast werd het huis voorzien van vacuümglas, een warmtepomp, een warmte-terugwinsysteem en vloerverwarming. Het resultaat? Een energieneutraal huis met de uitstraling van 1885.

Voor een renovatieproject van deze omvang was de keuze voor een BouwGarant-aannemer logisch. “Zo’n groot project brengt risico’s met zich mee en we wilden daarom zekerheid. Eerder heb ik al twee keer een verbouwing gedaan met BouwGarant-aannemers en die goede ervaringen gaven vertrouwen”, aldus Auke. 

De constante communicatie met CMD Bouw zorgde ervoor dat alle afspraken helder waren, van de kleinste details tot de grote lijnen. “Dat heeft echt geholpen om het project soepel te laten verlopen.” voegt Auke toe.

Voor zowel Auke als Chris was dit een unieke ervaring. “Het is nu een heel modern huis in een oud jasje”, vertelt Auke met een glimlach. “Dankzij het harde werk van alle betrokkenen is het pand weer klaar voor de toekomst, zonder de ziel van het huis te verliezen.”

Tips voor een monumentale verbouwing

Auke en Chris delen waardevolle lessen voor anderen die een monumentaal of oud huis willen renoveren:

  • Doe je huiswerk: zorg voor een duidelijke offerte en maak afspraken zwart-op-wit.
  • Communiceer constant: kleine details kunnen grote impact hebben.
  • Wees voorbereid op verrassingen: ondanks goede voorbereiding loop je altijd tegen onverwachte dingen aan.