Badkamer verbouwen: 7 praktische tips
Je badkamer is verouderd en kan wel een opknapbeurt gebruiken. Tijd voor een renovatie! Maar waar begin je? En waar moet je rekening mee houden? Met deze praktische tips begin jij goed voorbereid aan de verbouwing.
1. Bedenk wat je wilt aanpassen
Heeft jouw badkamer een oude uitstraling door gedateerde tegels, maar is het sanitair nog wel goed? Of heb je prachtige tegels liggen, maar heeft de douchecabine niet meer de kwaliteit die hij hoort te hebben? Bedenk allereerst wat je precies wilt veranderen in je badkamer. Het kan een hoop in de kosten schelen als je slechts een deel van de badkamer aanpakt.
2. Bepaal je budget
Tip 2 hangt hiermee samen. Kun je sommige items nog een tweede leven geven in de nieuwe badkamer? Of moet je alles vervangen? En zo ja, haal je dit dan met het budget of kun je beter nog even doorsparen? Het is belangrijk om deze informatie op een rijtje te hebben.
3. Maak een toekomstbestendig plan
Een ligbad zorgt voor veel ontspanning. Maar ben je op je oude dag nog steeds blij met die hoge instap? Ga na of je de badkamer zoals je hem in gedachten hebt over 10 jaar nog steeds fijn vindt. Bedenk ook of je de indeling praktisch vindt. Zit je niet met je voeten in de douchebak als je op de wc zit, terwijl dat ook anders had gekund? En zijn alle kastjes goed bereikbaar?
4. Verander je indeling – of juist niet
Kies je voor een hele nieuwe badkamer, dan verander je misschien ook de indeling. Houd er rekening mee dat hier onder andere het leidingwerk voor moet worden aangepast. Dit brengt extra werk – en dus kosten – met zich mee. Overleg eventueel met je aannemer wat de opties hierin zijn. Een aannemer van BouwGarant zal je altijd voorzien van advies op maat, dankzij zijn uitgebreide kennis en ervaring.
5. Kies tijdloos design
Zoek tegels en meubels uit waar je later nog steeds blij mee bent. Ook is het handig om eventuele volgende bewoners in je achterhoofd te houden. Een neutrale, tijdloze badkamer verkoopt beter. Kies lichte tegels om een kleine ruimte groter te doen ogen. Waterbestendige tegels in de douche en antisliptegels op de vloer kunnen een goede investering zijn wat betreft onderhoud en veiligheid.
6. Overleg met je aannemer
Een aannemer weet als geen ander wat het beste materiaal is. Bespreek daarom samen met hem wat je plannen zijn. Vaak heeft hij goede contacten met leveranciers waar je betrouwbaar en voordelig je materiaal kunt bestellen. Heb je een indicatie van levertijden van de leverancier ontvangen? Maak dan direct een slimme planning met je aannemer. Zo voorkom je dat je langer zonder badkamer zit als er iets misgaat. Een BouwGarant-aannemer zal je altijd eerlijk adviseren wat het beste tijdsbestek is om af te spreken.
7. Ga grondig te werk
Is je badkamer volledig gestript? Dan kunnen direct de leidingen en kranen worden gecheckt. Zie je kalkvorming? Of werkt iets niet meer naar behoren? Dan is dit een mooi moment om het direct te vervangen. Dat scheelt een hoop gedoe over een paar jaar. De BouwGarant-aannemer kan je hier natuurlijk bij helpen en voorzien van advies.