Asbest in jouw woning: hoe signaleer je het en wat moet je ermee doen?

Sinds 1993 is asbest een verboden grondstof in Nederland. Echter, in de jaren daarvoor werd de grondstof veel gebruikt in bouwmaterialen voor woningen. Daarom komt asbest nog vaak voor in oudere gebouwen. Heb jij een oude woning van vóór 1993 en wil je verbouwen of renoveren? Dan is het belangrijk om te controleren of er asbest aanwezig is in je huis. Wanneer dit het geval is, zijn er bepaalde stappen die je moet volgen. Je leest er alles over in dit artikel! 

Wat is asbest precies? 

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit hele kleine, fijne vezels. Wanneer je tijdens een verbouwing of renovatie materiaal waar asbest in zit gaat bewerken, komen de vezels los. Het inademen van losse asbestvezels is schadelijk voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk dat asbest, wanneer dit gesignaleerd wordt in je woning, professioneel wordt verwijderd. Asbest kan in verschillende bouwmaterialen verwerkt zitten en daardoor voorkomen op verschillende plekken in je woning.  

Hoe stel je vast of er asbest aanwezig is in jouw woning? 

Heb jij je woning niet zelf laten bouwen? Achterhaal dan altijd het bouwjaar van het huis en controleer de bouwtekeningen. De bouwtekeningen geven een indicatie over of er asbest verwerkt zit in de gebruikte materialen van jouw woning. In de bouwvergunning van jouw huis, die je opvraagt bij de gemeente, vind je deze informatie.Mochten de tekeningen geen indicatie geven, maar wil je het alsnog 100% zeker weten? Ga niet zelf aan de slag, want met het blote oog en zonder de juiste middelen is het erg moeilijk om asbest te signaleren. Als je er zeker van wilt zijn of er wel of geen asbest in jouw huis zit, laat je een een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf een onderzoek uitvoeren in jouw huis. 

Moet het gesignaleerde asbest in jouw woning verwijderd worden? 

Over het algemeen is het belangrijk om asbest te laten verwijderen. Maar asbestinventarisatiebedrijven geven soms ook uitzonderingen aan. Mocht er asbest in elementen zoals een pijp of vensterbank verstopt zitten, maar zit het asbest nog stevig in het element én is het element onbeschadigd? Dan kan het asbestinventarisatiebedrijf adviseren dat het niet verwijderd hoeft te worden. Zodra het materiaal wel beschadigd is, ook al is het maar een kleine beschadiging, dan moet het asbest wél professioneel verwijderd worden. 

Wat moet je doen wanneer er asbest gesignaleerd is in jouw woning? 

Mocht uit de inventarisatie blijken dat het asbest in jouw woning gevaarlijk is, dat moet je dit laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. In sommige gevallen mag je het asbest zelf verwijderen, maar let op dat dit invloed kan hebben op subsidies en het ook gevaarlijk voor jezelf kan zijn. Om risico’s te vermijden, is het advies daarom om asbest altijd door experts te laten verwijderen. Zodra je het asbest wilt laten verwijderen, geef je dit aan bij jouw gemeente. Sommige gemeenten hebben extra regels wat betreft het verwijderen van asbest.

Kom je tijdens de verbouwing of renovatie er pas achter dat er asbest in materialen van jouw woning zit? Neem dan meteen contact op met jouw aannemer om de vervolgstappen te bespreken. 

 

Wat zijn de kosten van asbest verwijderen? 

De kosten van het verwijderen van asbest lopen op aan de hand van het oppervlakte in vierkante meters waar het asbest voorkomt. Zo ligt de prijs van een oppervlak van 1 tot 10m2 tussen de €500 en €600. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger de prijs.

 

Het kan gebeuren dat je er net voor de verbouwing of zelfs tijdens de verbouwing achter komt dat er asbest in je woning zit. Het is daarom goed om tijdens een verbouwing extra budget te begroten voor onvoorziene kosten, zoals de vondst van asbest. Meer tips over hoe je kosten bespaart voor een verbouwing? Lees onze blog.   

Zijn er subsidies voor het verwijderen van asbest? 

Op landelijk niveau zijn er geen speciale subsidies of leningen voor het verwijderen of laten verwijderen van asbest in jouw woning. Op gemeentelijk niveau kan dit soms wél het geval zijn. Laat je daarom altijd goed informeren over de regelingen en subsidies omtrent asbest binnen jouw gemeente.