Aannemerstekort: hoe vind je er één?
Heb je verbouwplannen en zoek je een goede aannemer? Dat kan een uitdaging zijn omdat aannemers het momenteel ontzettend druk hebben. Met deze tips heb je meer kans van slagen.
Van magere jaren naar overuren
Tijdens de economische crisis was het bar en boos in de bouw, met 2013 als dieptepunt. Hoe anders is dat vijf jaar later, nu de economie bloeit en huiseigenaren massaal willen investeren in een mooier of prettiger huis. Enerzijds zijn al die renovaties en verbouwingen goed nieuws voor aannemers: ze hebben immers meer werk. Anderzijds zitten zij nu met een ander probleem: personeelstekorten. Ongeveer 60 procent van de bouwbedrijven zegt extra bouwvakkers nodig te hebben, maar die niet te kunnen vinden.
Wat betekent dat voor jou?
Het kan lastig zijn een goede aannemer te vinden die jouw verbouwing op korte termijn kan uitvoeren, dus wellicht moet je even wachten voordat je aan de slag kunt. Ook zijn de uurtarieven gestegen tot gemiddeld zo’n 50 euro.
Tip 1: begin ruim op tijd met zoeken
‘Sorry, maar ik heb pas over een paar maanden een plekje vrij in mijn agenda.’ Gerede kans dat je dit gaat horen tijdens een belronde. Begin daarom ruim voor de gewenste startdatum van jouw verbouwing met zoeken. Wil je in het voorjaar beginnen? Start jouw zoektocht dan al in het najaar.
Tip 2: weet wat je wilt
Zorg ervoor dat je jouw verbouwplannen zo concreet, volledig en overzichtelijk mogelijk op papier hebt. Handig voor de aannemer. Die kan dan rap beslissen of hij er überhaupt tijd voor heeft. En vervolgens sneller een offerte opstellen.
Tip 3: zoek ook buiten jouw regio
Natuurlijk is een aannemer uit jouw eigen regio het handigst. Niet alleen omdat het reistijd scheelt, maar ook omdat je bij buurtgenoten kunt checken of je met een betrouwbare partij in zee gaat. In de huidige omstandigheden is het slim ook buiten jouw eigen regio te kijken, zodat je meer potentiële kandidaten hebt.
Tip 4: benader meerdere aannemers
Wilde je een paar jaar geleden drie offertes opvragen? Dan hoefde je maar drie aannemers te bellen. Nu kun je het lijstje beter iets langer maken. Krijg je bij de eerste drie nul op het rekest? Geen nood, je hebt immers nog wat opties achter de hand.
Tip 5: blijf kritisch op de kwaliteit
Ga, ondanks de schaarste, niet met de eerste de beste aannemer in zee. Haastige spoed blijkt ook hier zelden goed. Neem het volgende in overweging: heb je een klik met de aannemer? Begrijp je elkaar goed? En heeft de aannemer de juiste expertise en diploma’s in huis voor jouw verbouwing?
Kies je voor een aannemer die is aangesloten bij BouwGarant, dan weet je zeker dat je met een vakman of -vrouw te maken heeft. Alle BouwGarant-aannemers hebben de juiste diploma’s en verzekeringen. Ze voldoen bovendien aan belangrijke kwaliteitseisen en hebben aantoonbare ervaring in de bouw.
Tip 6: blijf geduldig
Ben je al een tijdje bezig, maar heb je nog steeds niet beet? Wacht geduldig af. Verbouwen is investeren in de toekomst. Daar kun je maar beter de tijd én een goede aannemer voor nemen. Probeer het zonnig in te zien: door de extra tijd kun je wat meer sparen én jouw – ongetwijfeld toch al mooie – plannen verder perfectioneren.