8 slimme verbouwtips voor een energiezuinige woning
Staat er een verbouwing op stapel? Dé kans om jouw woning energiezuiniger te maken. En dat is slim: het geld dat je investeert in energiebesparende maatregelen, verdien je in de toekomst namelijk terug dankzij lagere energierekeningen. 8 slimme verbouwtips voor een energiezuinige(re) woning.
Tip 1: bedenk een strategie
Pak je het grondig aan en wil je jouw huis in één klap een stuk energiezuiniger – of zelfs volledig energieneutraal – maken? Flinke klus, maar je kunt dan wel mooi alle maatregelen op elkaar afstemmen. De stap-voor-stap-strategie is veel minder rigoureus. Via lopend onderhoud of geplande verbouwingen maak je dan jouw woning steeds energiezuiniger. Kies een strategie die het best past bij jouw woning, portemonnee en gevoel van urgentie. Twijfel je? Een BouwGarant-aannemer kan je adviseren.
Tip 2: isolatie eerst
First things first. Maak je jouw huis stap voor stap energiezuiniger, dan kun je het beste beginnen met de isolatie. Dit levert meestal de grootste energiebesparing op. Dus moet de gevel onder handen worden genomen? Meteen goed isoleren, die hap. Vervang je de kozijnen en ramen? Dan kies je voor isolerende kozijnen en driedubbel glas met het beste isolatielabel HR++. Ook met het isoleren van de vloer, het dak en de spouwmuren valt veel winst te behalen.
Tip 3: slim ventileren = warmte terugwinnen
Voor goede isolatie is slimme ventilatie belangrijk. Met WTW (‘Warmte Terug Winnen’) voorkom je dat er bij het ventileren veel warmte verloren gaat. Het WTW-systeem werkt zo: de warme lucht die naar buiten gaat, wordt langs binnenkomende koude lucht geleid. Dat scheelt energie.
Tip 4: check of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen
Ben je bezig met een verbouwing aan jouw dak? Daarboven liggen de energiebesparende mogelijkheden voor het oprapen, denk aan goede isolatie en zonnepanelen. Op Zonatlas.nl kun je checken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.
Tip 5: een zonneboiler voor warm water
We blijven even op het dak. Want als je daar toch al zonnepanelen neerlegt, waarom dan niet ook meteen een zonneboiler voor warm water? Zo’n zonneboiler bestaat uit een zonnecollector die het zonlicht opvangt en een vat voor het verwarmde water. Met een zonneboiler heb je, in ieder geval 's zomers, 100 procent duurzaam warm water. Voor de winterse kou leg je een combiketel of warmtepomp aan.
Tip 6: cv-ketel eruit, warmtepomp erin
Als jouw huis goed geïsoleerd is, kun je kijken naar een duurzame manier van verwarmen. Veel mensen kiezen voor een (hybride) warmtepomp. Die pomp haalt warmte uit de bodem, het water of de lucht. De kosten hangen af van het type pomp. Een warmtepomp die grondwater gebruikt, vereist een redelijk ingrijpende verbouwing. De installatie van een luchtwarmtepomp is daarentegen meestal in één dag gepiept.
Tip 7: betrek jouw aannemer erbij
Praat vooral ook met jouw aannemer over jouw energiezuinige woning. Misschien heeft hij nog goede ideeën? Check of jouw aannemer duurzame materialen gebruikt. Zo zijn de isolatiematerialen houtvezel en vlas duurzamer dan bijvoorbeeld purschuim en isolatieplaten. Bij BouwGarant kun je specifiek zoeken naar aannemers die ervaring hebben met energieneutrale ‘nul-op-de-meterwoningen’.
Tip 8: vraag een subsidie of gunstige lening aan
Steeds meer gemeenten en provincies hebben subsidies voor verbouwingen die een woning energieneutraler maken. Heb je niet genoeg spaargeld voor de verbouwing? Check dan of je tegen gunstige voorwaarden geld kunt lenen. Goed, een lening is niet gratis. Maar je investeert wel in jouw eigen huis én in het milieu.