8 bouwtrends waar je niet omheen kunt in 2019
Ooit een verbouwing of nieuwbouw gerealiseerd en nu weer iets op de planning? Dan ga je merken dat de bouwwereld allerminst heeft stilgezeten. Duurzaamheid is bijvoorbeeld niet meer weg te denken. En aannemers gebruiken innovatieve technologieën zoals drones om jouw woning zo goed en snel mogelijk te (ver)bouwen. Dit zijn 8 bouwtrends waar je niet omheen kunt in 2019.
1 Kom van dat gas af en creëer een energiezuinige woning
Over ruim 30 jaar moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn. Mede daardoor maakt de cv-ketel dit jaar in steeds meer huizen plaats voor een energiezuinige warmtepomp. Maar een warmtepomp rendeert alleen als de woning goed is geïsoleerd, oftewel: werk aan de winkel! De energiezuinige – of zelfs energieneutrale – woning is daarom de #1 bouwtrend van 2019.
Wist je dat BouwGarant een EnergiePrestatieGarantie biedt? Daarmee garandeert de aannemer tot maximaal 10 jaar na de oplevering de beloofde energiebesparingen.
2 Woningen worden slimmer
Woningen worden steeds slimmer, vertelt Jan Costa van Bloemendal Bouw in Leusden, een innovatief aannemersbedrijf dat onder meer vol inzet op het energieneutraal maken van woningen. Costa: ‘Je kunt alles tegenwoordig steeds beter monitoren. Vanaf je werk check je bijvoorbeeld hoe het met je warmtepomp of zonnepanelen gaat. Constateer je een probleem? Dan kijken wij even mee en schakelen een servicemonteur in die meteen weet wat hij moet doen.’
Nog zo’n intelligente oplossing: de slimme verwarming. Costa: ‘Zo’n smart radiator detecteert of er mensen aanwezig zijn en zorgt er automatisch voor dat het warmer wordt. En je kunt iedere ruimte op een andere temperatuur brengen, ook op afstand.’ Zo kom je dus altijd thuis in een warm nest.
3 Keeping it cool (en droog)
Hete zomers en heftige regenbuien: het weer in Nederland wordt steeds extremer. Sinds de broeierige zomer van 2018 krijgt de Leusdense aannemer vaker vragen van mensen die hun huis hittebestendig willen maken. Costa: ‘We zien bijvoorbeeld dat dakoverstekken populairder zijn. Deze daken steken een stukje uit en bedekken de gevel gedeeltelijk, waardoor je meer schaduw hebt. Daarnaast merk ik dat er meer vraag is naar waterpompen die ook kunnen koelen. Om heftige regenval het hoofd te bieden, kiezen steeds meer mensen bovendien voor dakgoten met hogere randen of een extra regenpijp.’
4 Dakinspecties met drones en andere slimme foefjes
Drones met camera’s zijn geweldig speelgoed voor volwassenen én ongelooflijk nuttig in de bouw. Aannemers zetten ze in om bouwplaatsen goed in kaart te brengen. Of, zoals Costa vertelt, om daken te inspecteren: ‘Daardoor hoeven we geen halsbrekende capriolen op ladders meer uit te halen.’
En kijken we stiekem nog wat verder in de toekomst dan 2019? Dan zien we bouwvakkers met smart bouwhelmen. Zo’n slimme helm analyseert breingolven en geeft een seintje als de drager te moe is voor een klus. Ondertussen sporen zijn of haar slimme werkschoenen gaslekken en hoge temperaturen op. Dit soort draagbare technologieën maken het werk in de bouw dus steeds veiliger.
5 Alles in prefab dankzij 3D-scans
‘Aanbouwtjes, uitbouwtjes, gevels, daken en zelfs hele badkamers: ze komen steeds vaker compleet uit de fabriek’, voorspelt Jan Costa. Aannemers kampen namelijk met personeelstekorten. Wanneer je deze dingen prefab laat maken, dan scheelt dat veel werk en ben je sneller klaar.
Bij prefab bouwen speelt de 3D-scantechnologie een grote rol, legt Costa uit: ‘Met een 3D-laserscan kun je een woning heel snel tot op de millimeter nauwkeurig uitmeten. Op basis van die metingen worden de prefab gevels en daken in fabrieken gemaakt. Die scans helpen ons trouwens ook enorm bij het maken van nauwkeurige bouwtekeningen.’
6 Ruimtevaart en bacteriën doen wonderen voor je woning
Bijzondere materialen maken een opmars in de bouw. Zelfhelend cement bijvoorbeeld is een uitvinding van de TU Delft. Door kalksteen producerende bacteriën toe te voegen, gaat het cement veel langer mee. Costa ziet ook bijzondere ontwikkelingen op het gebied van isolatie: ‘Denk aan folies die in de ruimtevaartindustrie worden toegepast. Dat spul is superdun en dus perfect als je weinig ruimte hebt.’
7 Naast de bouwtekening ook onderdelen printen
In mei 2019 wordt in het Gelderse Teuge ’s werelds eerste commerciële 3D-geprinte gebouw geopend. Momenteel staat 3D-printen in de bouw nog in de kinderschoenen, maar binnen enkele jaren gaat het – zo verwachten experts – op grote schaal toegepast worden. Bijvoorbeeld voor betonnen elementen en complexe vormen.
8 Journalisten, bankmedewerkers en… robots aan het werk in de bouw
Drink je in 2019 koffie met de mannen en vrouwen die je huis aan het (ver)bouwen zijn? Dan merk je wellicht dat je serre wordt gebouwd door een voormalige journalist of bankmedewerker. ‘Door de tekorten in de bouw maken aannemers steeds meer gebruik van zij-instromers’, legt Costa uit. In zijn bedrijf werken naast zij-instromers ook vluchtelingen uit onder andere Irak en Syrië.
Een andere niet te stuiten trend in de bouw: robotisering. Repetitieve taken zoals bakstenen leggen, frezen en muren metselen zullen in de toekomst steeds vaker worden uitgevoerd door robots. Die zijn snel en nauwkeurig, maar wel een stuk minder gezellig tijdens de koffiepauze.